Ai probleme economice care te determina sa iti reevaluezi situatia financiara? Esti ingrijorat ca ti-ai putea pierde veniturile lunare sau ai datorii pe care iti este dificil sa le rambursezi? Invata cum sa eviti o criza financiara personala. Creaza un buget lunar si vezi cum cheltuiesti banii. Iată cum sa incepi:
Pasul 1: Stabileste obiective realiste
Daca iti stabilesti obiective financiare, vei putea sa iti structurezi cheltuielile in mod inteligent. Pune-ti o intrebare simpla: cum vreau sa arate situatia mea financiara peste un an de acum inainte? Decide ce este important pentru tine si fa o lista cu obiective clare.
Pasul 2: Identifica veniturile si cheltuielile lunare
In mod sigur stii cat castigi in fiecare luna, dar te-ai intrebat vreodata pe ce se duc exact banii? sigur, ai de platit facturi, trebuie sa cumperi mancare, sa platesti abonamente insa sunt si cheltuieli marunte carora nu le tii socoteala. Exact aceste cheltuieli sunt cele care iti dezechilibreaza cel mai mult bugetul persona, pentru ca practic nu ai un control asupra banilor tai. Urmareste unde se duc banii, macar pentru o luna. Trece pe o lista sau intr-un excel fiecare leu cheltuit. Este foarte simplu sa o faci si s-ar putea sa fii surprins de ceea ce vei afla.
Pasul 3: Fa diferenta intre necesitate si dorinta
Pune-ti o intrebare simpla: am intr-adevar nevoie de acest lucru? Este chiar o necesitate, sau doar o dorinta? Pot trai si fara asta momentan? Cum se va incadra aceasta cheltuiala in obiectivele mele financiare? Stabileste prioritati clare pentru cheltuielile tale lunare si iti va fi foarte usor sa iei decizii.
Pasul 4: Proiecteaza-ti bugetul
Asigura-te ca nu cheltuiesti niciodata mai mult decat castigi. Stabileste prioritati si aloca fonduri in primul rand pentru cheltuielile strict necesare: mancare, facturi, datorii, etc.
Pasul 5: Pune planul in actiune
Cand primesti salariul fa o lista cu toate cheltuielile pe care vrei sa le faci. Aloca in primul rand bani pentru facturi si mancare. Pune de-o parte bani pentru plata datoriilor, pentru cheltuieli neprevazute si, nu in ultimul rand, stabileste o suma lunara pe care iti poti permite sa o economisesti. Abia la urma stabileste o suma pe care iti permiti s ao aloci distractiei, cadourilor si a altor cheltuieli care nu sunt neaparat necesare. In asa fel, bugetul tau va fi protejat si nu va trebuie sa apelezi la un credit pentru a face fata cheltuielolor lunare.
Pasul 6: Cheltuieli sezoniere
Tine cont de asa numitele cheltuieli de sezon. Inceputul scolii, vacanta, sarbatori, zile de nastere. Pune de-o parte bani pentru toate acestea, pentru a nu fi nevit sa apelezi la un imprumut decat in situatii exceptionale si urgente.
Pasul 7: Priveste lucrurile in perspectiva
Va dura probabil o luna sau doua pana iti vei da seama cum functioneaza toata aceasta poveste cu bugetul personal. Dupa aceea, vei putea sa stabilesti exact pentru urmatoarele luni pe ce si cat vrei sa cheltuiesti si, mai ales, vesi stii exact unde se duc banii tai. Noțiuni de bază cu un buget poate dura o lună sau două. Nu iti fie teama sa faci ajustari la buget, pana cand va incepe sa se apropie de obiectivele tale financiare pe un an.